De ’triple-A’ van Nederland wordt ondersteund door de ,,flexibele, gevarieerde, hoogwaardige en concurrerende economie”, aldus Fitch. Ook wijst de kredietbeoordelaar op het Nederlandse overschot op de lopende rekening en de sterke reputatie van ons land wat betreft begrotingsdiscipline.
Fitch heeft er vertrouwen in dat het Kunduz-akkoord tussen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie volgend jaar leidt tot een begrotingstekort onder de door Brussel gestelde grens van 3 procent. Het bureau verwacht niet dat uitkomst van de verkiezingen van 12 september de besparingsdoelen voor de middellange termijn zal verstoren. Meer problemen ziet Fitch bij het uitstippelen van een hervormingskoers voor de lange termijn.
Gezond
De Nederlandse bankensector is volgens Fitch ,,over het geheel genomen gezond”. De blootstelling aan de perifere eurolanden in Zuid-Europa is beperkt en daarmee ook de macro-economische risico’s die de schuldencrisis met zich meebrengt. Wel zet de zwakke conjunctuur in eigen land de winstgevendheid van de banken onder druk.
In de beoordeling zijn de extra uitgaven van Nederland aan de Europese reddingsfondsen meegerekend. Ook is rekening gehouden met de recessie waar ons land de laatste twee kwartalen van vorig jaar in verkeerde. Desondanks kan een dramatische verdieping van de schuldencrisis ook voor Nederland ernstige gevolgen hebben, gezien het open karakter en de beperkte omvang van de economie, aldus Fitch.
De kredietbeoordelaar bevestigde dinsdag ook de ratings van de Nederlandse banken en verzekeraars ING, ABN Amro en SNS Reaal. De vooruitzichten voor die instellingen zijn volgens Fitch stabiel, mede omdat de kans erg groot is dat ze door de Nederlandse overheid worden geholpen als de nood aan de man is.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl